Historien om Kunsthjørnet Sorgenfri fortalt som et lille Jule eventyr fra hjertet af Sønderborg om familien Cordsen-, Wacherhausen & Sorgenfri i 24 afsnit

1. December

Der var en gang et lykkeligt ægtepar Caja og Bent Wacherhausen. Året var 1976 og de var begge fulde af energi og gåpåmod. De havde lige overtaget Cordsen glarmester og kunsthandel, samt den tilhørende ejendom på Løngang 33. De tidligere ejere var familien Cathrine og Peter Cordsen som nu skulle på pension og nyde deres sidste eventyr.

Bent havde forinden opbygget Sønderborgs største vognmandsfirma Bents Mini Cab med mere end 10 biler. Men sammen med sin nye kærlighed Caja Wacherhausen var de klar til, at ændre retning. Det nye eventyr skulle være et fælles projekt og med overskud af arbejdsflid og kærlighed var de klar på opgaven.

Men blev de boende ?

2. December

Jo de blev skam boende, men kun for en kort stund. Allerede efter 2 år, nemlig i året 1978 flyttede Caja og Bent location 1. gang og flytning og omstilling blev kendetegnet for deres videre færd. For de så altid muligheder og var klar til at udvikle forretningen.

Hvor flyttede de hen ?

3. December

Caja og Bent flyttede fra lokalerne på Løngang 33, hvor det fælles eventyr startede, til Løngang 29. En stor og flot bygning i bedste Jugendstil.

Men hvorfor skulle de flytte til større lokaler ?

4. December

Caja og Bent havde store planer med de nye og større lokaler.

De kunne se muligheder med at udvide forretningen med flere produkter.

Hvad skulle ske for familien Wacherhausen, som krævede helt nye og større lokaliteter ?

5. December

Med deres store interesse for forretning skulle deres kunsthandel udvikles med keramik, brugskunst og flotte messing & kobbervare fra bla. Persien, Tyrkiet og andre Sydeuropæiske lande.

 

6. December

Nu var fundamentet på deres fælles eventyr på plads. Fra de mørke kælderlokaler på Løngang 33 til deres nye og hele 3 gange større lokaler. Kunne deres kunst, keramik og skinnende messing & Kobbervare nu rigtig præsenteres sig flot.

Hvordan kom det til at gå med deres satsning ?

7. December

Der kom nu rigtig gang i hele kunstforretningen.

Bent havde 2 lærlinge og et par svende. Senere kom sønnen Johnny også i lære som glarmester.

Udover købet af Løngang 33 af Cathrine & Peter Cordsen var deres ejendomsportofølje blevet udbygget ved købet af den store bygning Løngang 29. Denne Ejendom som var i bedste Jugendstil, var en ny og ”hot” stilretning for en kort periode i starten 1900 tallet.

Kunne successen fortsætte ?

8. December

Ja successen fortsatte. I perioden frem til starten af 80érne, blev der handlet kunst og langet kobber & messing over disken som aldrig før.

Men hvor længe blev de så boende denne gang ?

9. December

1984 blev året hvor de igen skulle flytte. Åge Due Hansen ønskede nemlig at leje de fine lokaler med sin virksomhed videoboksen (den gang hed det Moviebox og 5 film, så var der dømt hygge). Den store interesse for messing og kobbervare var langsomt ved at ebbe ud. Så timingen var helt rigtig og så skulle de ikke flytte så langt. De havde kastet deres kærlighed på endnu en ejendom, nemlig gamle Pakhus på Løngang 29A. Videoboksen lukkede senere og

I dag holder Sønderborgs ungdomscafé til i de gamle lokaler på Løngang 29, på hjørnet af Løngang & Brandtsgade.

Var det gamle pakhus klar til, at drive deres forretning videre og hvor skulle Caja & Bent selv bo ?

 

10.December

Det gamle pakhus var bestemt ikke klar, så en større forandring blev sat i gang. Kælderen blev gravet ud, som skulle huse administrationen. Det gamle pakhus under ledelse af August Adolfsen fungerede tidligere som engros for de sønderjyske købmænd med bla. mel, sukker, chokolade mm.

  1. & 2. Salen på det gamle pakhus blev over en 2-årig periode totalrenoveret til deres fremtidige privatbolig.

Men hvor bor Caja og Bent så nu ?

11. December

Caja og Bent har faktisk boet på adressen lige siden. Med tættest mulig afstand mellem privat ”liv” og virksomhed kunne de arbejde uden spildtid. For spild tid var et fremmedord for familien Wacherhausen. I kælderen sad det administrative personale. Caja skulle som daglig leder af kunsthjørnet også holde styr på økonomi, kunde- og ordrehåndtering for hele forretningen. Bent tog sig af det daglige i glarmesterforretningen med tilhørende svende og lærling. Ja lønsedlerne skulle manden naturligvis (dengang) nok tage sig af.

Åge Due Hansen gik desværre konkurs med videoboksen, så den overtog Caja og Bent da også lige for en 5 årig periode. Men efter solgte den så videre til Bo Christoffersen.

12. December

Virksomheden voksede sig stor og med ca. 10 ansatte på sit højeste var det godt gang deres i både kunsthandel, videoboksen, samt glarmester forretningen med egne lærlinge i mesterlære.

Hvad skete der med glarmesterforretningen

13. December

Efter at have knoglet en langt liv, valgte Bent, hans krop & naturligvis Caja, at ”drosle lidt” ned for det fysisk hårde arbejde. Glarmesterforretningen blev solgt til sønnen Johnny Wacherhausen.

Johnny som helt naturligvis selv var blevet udlært i sin fars glarmesterforretning driver den dag i dag stadigvæk denne.

Hvad skulle Bent så lave ?

14. December

I 2005 valgte Bent så, at vende tilbage hvor karrieren startede som selvstændig vognmænd (så var ringen ved at være sluttet).

Caja kunne med sine mange talenter fra tekstilbranchen, med stor interesse for butiksindretning, kunst og malearbejde (udøvende billedkunstner) nu fokusere på sin egen og hyggelige forretning.

15. December

Med en fin og hyggelig lille butik med synlige bjælker fra det gamle pakhus kommer kunderne som talte både private og lokale virksomheder. Kunder og virksomheder som trofast den dag i dag forsat kommer og får lavet deres indramning, køber kunst, finder unikt brugskunst og bygget spejle efter mål med flotte rammer.

Hvad med værksted & maskiner ?

16. December

Kunsthjørnet har skam altid haft eget værksted med professionelle maskiner og produktionsudstyr. Så Caja, kvinden med de mange talenter og frisure Jarbejder kreativt i de tilstødende værkstedslokaler. Der skæres træ og aluminiums lister. Glastyper med forskellige egenskaber, skæres på mål. Rammer bygges færdigt og til sidste monteres det færdige billede eller spejl.

Hvad med galleriforretningen ?

17. December

Galleridelen levede forsat videre. Der blev solgt kunst fra både lokale kunstnere, samt andre danske kunstmalere.

Hvad skete der så i det i året 2014, som skulle komme til, at forandre fremtiden for både Caja Wacherhausen & nu også Jesper Nørmark Sorgenfri ?

18. December

Jo Jesper Nørmark Sorgenfri (nuværende ejer af Kunsthjørnet Sorgenfri) skulle have indrammet et maleri af Claus Jongdal fra 1990 som han havde vundet i kunstforeningen på Fynsværket i Odense. Her fik Caja og Jesper en god snak i forbindelse med valget af ramme mm. Snakken blev drejet ind på omfanget af Caja´s arbejde og timingen for afslutningen af et langt arbejdsliv blev berørt.

Hvad skete der så lige her ?

19. December

Ja ved denne snak blev kimen nok lagt !

Men at der skulle gå hele 3 år mere før Jesper Nørmark Sorgenfri skulle have indrammet et nyt billede, var måske en fejl eller var det skæbnen. Familien Sorgenfri skulle holde en uges sommerferie i København. Feriens kulturelle indslag blev udnævnt. Det blev udstillingen med den Japanske arkitekt Hiroshi Sambuichi – The Water (21 Marts 2017 – 02. Feb. 2018) i Cisternerne under en del af Frederiksberg have. En udstillingsplakat blev købt og lå længe på hjemmeadressen.

Hvad skete der så med denne udstillingsplakat ?

20. December

Udstillingsplakaten lå nok lidt for længe på hjemmeadressen inden der skete noget. Men nu ville skæbnen, at Jesper Nørmark Sorgenfri tog sagen i egen hånd. Den fine udstillingsplakat skulle indrammes og valget faldt naturligt på endnu et besøg hos Kunsthjørnet.

Hvad blev der så snakket om denne gang ?

 

21. December

Caja have som sidste gang de mødtes overskud til, at snakke lidt udover selve indramningsopgaven, selv om hun måske have travlt nede på værkstedet. Snakken faldt hurtigt tilbage på selve kunsthjørnet og driften af denne. Efter næsten 2 timer hvor spørgsmål i en lind strøm blev stillet og vendt, var et særligt magisk øjeblik var opstået. Følelserne var lidt ude på tøjet og inden de skiltes, blev de enige om, at sove på den lidt overvældende oplevelse, hen over weekenden. Samtalen blev afsluttet med et lille håndklem og nu begyndte spirene for alvor at vokse.

Hvad skete der så ?

22. December

Ja Jesper Nørmark Sorgenfri vendte skam tilbage til Kunsthjørnet for at fortælle, at han faktisk stadigvæk var interesseret, altså i at overtage Kunsthjørnet. Han havde dog et krav, nemlig at der kom et lille navneskifte til Kunsthjørnet Sorgenfri(ikke at forveksle med byen Sorgenfri). De tapre sygeplejersker & pædagoger på Sygehus Sønderjyllands børneafdeling i Aabenraa havde fra starten omtalt kunsthjørnet som ”biksen”. Var det stadigvæk navnet Kunsthjørnet Sorgenfrider blev satset på ?

Hvordan kom de så videre og hvad sagde Caja til navneskiftet ?

Alt for mange åbne spørgsmål stod nu åbne ???

23. December

De afholdte møder, kontrakter blev skrevet og faktisk måtte Jesper Nørmark Sorgenfri selv bestemme hvad virksomheden skulle hedde J. Men trofast mod historien og med Caja ved sin siden resten af 2018 var det helt naturligt at navnet ”Kunsthjørnet” skulle forblive og blåt tilføje sit eget ”Sorgenfri” igennem giftemålet med hans dejlige kone Anja Sorgenfri.

 

Overtagelsen fandt sted d. 1/9-2018 og nu skulle et nyt eventyr begynde. Firma navn og CVR. Nr. skulle oprettes, webadresser, e-mail og telefonnr. skulle fastlægges.

Med personlig support og støtte igennem hele processen fra partner & statsaut. Revisor, Flemming Smidt Jensen fra Sønderjyllands revision, blev det fastlagt af e-conomic fra Norske Visma ville være en god og skalerbar løsning for valget at et fleksibelt økonomisystem.

 

Danske banks Sønderborg afdeling var også involveret og med på sidelinjen. Her stod personlig rådgiver Mette Viskum Jensen, samt  Jesper Petersen (Relationship Manager) klar lige fra starten med god sparring, råd og vejledning.

Selv svigerforældrene Kaj Erik Pedersen og hustruen Else Sorgenfri Pedersen var med fra starten. De stod for istandsættelse af det nye Galleri ”Kunstkælderen”, som sjovt nok ligger i kælderen under butikken.

Men der var mere, for der skulle også designes & produceres visitkort, skilte, logo, stempel mm. Her trådte den tapre og nyuddannede Master i kommunikations design fra Designskolen Kolding, Lars Sorgenfri Simonsen til og med stor indlevelse sikke leverede et flot stykke arbejde. Lars har siden været med til, at klippe intro billeder og musik til den store Danske serie ”Håbet”. Så det var vist godt jeg nåede at få fat i ham inden J

Profiler på de sociale medier blev udarbejdet & til afslutning skulle der også lige designes en hjemmeside for den nye virksomhed.

 

Uden alle de dejlige og engagerede menneskers hjælp var overtagelsen og starten på et nyt eventyr måske slet ikke blevet til noget. Tusind tusind tak hvor er jeg (altså Jesper Nørmark Sorgenfri, hvis i ikke har gættet det) så taknemlig.

Hvor er vi så nu ?

24. December

Ja nu var rammerne ved at være på plads for en fest af et eventyr, der først lige er begyndt.

Alle venner og familie havde lyttet på hans ideer og været så positive og støttede hele vejen til i dag.

Dyb taknemmelighed er følelsen han sidder og drømmer sig hen med (stadigvæk Jesper Nørmark Sorgenfri J).

 

Man skal være tro og følge sine drømme & sin mavefornemmelse for sådan starter de store eventyr!

 

Dette var eventyret om Caja og Bent Wacherhausen og lidt om starten på et helt nyt eventyr om Jesper Nørmark Sorgenfri & Kunsthjørnet Sorgenfri. Som er kommet rigtig godt i gang med, at blive skrevet.

 

Kan man sige tak for meget. Endnu engang tak til alle jer der har støttet mig privat med at tage denne store beslutning i mit liv og tusind tak til alle jer der altid har støttet Kunsthjørnet og forsat kommer og støtter mig med, at få jeres fine malerier og billeder indrammet. Selv om de nogen gange kræver en rensning eller en ny opspænding på ny blindramme er det noget vi klarer inden vi  montere den endelige ramme som kronen på værket.

 

Få jeres helt personlige spejl efter eget mål og med den ramme der passer til jeres indretning og få evt. lidt brugskunst og interiør med hjem inden i forlader butikken på Løngang 29A, st. – hvor den nu har ligget siden 1984.

 

I er altid velkommen til at kigge forbi – nogle ting skal bare ses og mærkes live eller i glas og ramme :-0)

 

Dette var Jeventyret om familien Cordsen, Wacherhausen & Sorgenfri. Et lille stykke historie fra hjertet af Sønderborg som slet ikke er slut!!